Lyse farver & en fredfyldt stemning // Boligreportage

DSC_2120DSC_2059Her bor:
– Lotte Omann Juhl, 42 år, specialpædagog, og Torben Omann Juhl, 46 år, automekaniker, sammen med Fie, 13 år, og Magnus, 10 år.
– Bopæl: Familien bor i et 115 kvm stort træhus fra 2002 i Nordsjælland.  

Det blå træhus ved skovbrynets kant emmer allerede af hygge og hjerterum, straks man slår porten op til forhaven. Pileflet, kravleplanter, blomsterkrukker og masser af andre små detaljer møder en som det første, idet man træder frem ad havegangen mod hoveddøren. De fine detaljer og sirligheder der allerede møder en i uderummet, afslører hurtigt at dette er et hjem med fokus på detaljen.

Det er dog heller ikke tilfældighederne der råder over indretningen i familiens hjem, hvor hver en genstand er nøje velovervejet og udvalgt.
“Jeg bruger meget lang tid på at tænke over, hvordan der skal indrettes inden jeg gør det. Når jeg så ved hvad det er jeg vil have, så ved jeg også hvor tingene skal stå, inden de overhovedet kommer indenfor døren. Da vi flyttede ind her i huset vidste jeg også, hvor alle tingene skulle stå på forhånd. Forud for har jeg ligget søvnløs i flere nætter, indtil jeg har helt ro på over, at jeg i alle rummene ved lige præcis, hvor tingene skal stå – og så er det der tingene skal stå!”.

Lottes bevidste og strukturerede tilgang til indretning gør, at møbler og nips sjældent flyttes rundt. Samtidig er nye anskaffelser til hjemmet, ifølge Lotte, ikke altid til at planlægge, da det handler om den rigtige mavefornemmelse. “Jeg kunne aldrig gå ind i en butik og købe et helt møblement. Det tager lang tid at finde det der er det rigtige og jeg kan ikke sige, hvad det rigtig er på forhånd. Detkan være en ny ting eller en gammel ting, men jeg ved det først når jeg ser det”, fortæller hun. Denne tilgang gør dog, at Lotte sjældent kommer hjem med fejlkøb. Samtidig er hun meget afklaret omkring, hvilken stil hun går efter og hvad der gør sig godt i familiens hjem.

“Vores stil er en kombination af sommerhusidyl, skandinavisk stil og med tvist af lidt fransk. For mig bliver det aller finest når det hele går op i en højere enhed, i et miks af gammelt og nyt, råt og feminint, sammen med det industrielle,” fortæller Lotte.
Den lyse og fredfyldte stemning som netop toner frem indenfor murerne af det blå træhus, vidner om et sted med plads til ro og fordybelse, uden forstyrrelser og helt i takt med den følelse som netop kommer over en, når man er i sommerhus og i kontakt med naturen. For Lotte handler indretningen da også om det æstetiske, hvilket ikke altid gør nye køb til det mest praktiske eller bedste valg. “Det æstetiske spiller en rolle i alt hvad jeg køber. Altså ikke om det er praktisk, men om det visuelt er en fryd for øjet”.

Udover det æstetiske, som er en væsentlig faktor, må der også gerne kunne fortælles en fin historie om nogle af de møbler, familien omgiver sig med. ” Jeg ved ikke om der er ét bestemt møbel der rummer en særlig god historie, og alligevel har de alle sammen på en eller anden måde, en speciel historie. Blandt andet det sartgrønne skab i stuen, som vi fandt i vores gamle ejendom, som vi har mange gode minder fra. Der var loftrydning på alle lofter i ejendommen og skabet var en af de ting, der blevet ryddet ud”.
Det store, sorte skab i stuen har for Lotte også en særlig værdi, da det er et hun har fået af sin barndomsveninde.

DSC_2156DSC_2167DSC_2173DSC_2082LT_6

Et strejf af sommerhus
Lykken er langt fra gjort, af færdigproducerede møbler og dyre ting, hvis man spørger Lotte. Faktisk er nogle af de møbler hun holder mest af i familiens hjem, de ting hendes mand Torben har bygget. Hendes favoritter er spisebordet i køkkenet og det store plankebord i haven, for ikke at nævne den flotte udendørs hængesofa og plantebordene i for- og baghave.
“Jeg så nogle borde ude foran Ilse Jacobsen i Hornbæk, som jeg tog et billede af, hvorefter Torben byggede nogle tilsvarende til mig”.
Har man lidt fingersnilde, kan det sagtens betale sig, at kaste sig ud i mindre byggeprojekter selv. Der er både penge at spare, samtidig med at man får noget unikt og personligt, med en god historie bag.

Der er ingen tvivl om, at alle de hjemmebyggede møbler til haven er med til at skabe noget ekstra hygge og charme, men husets beliggenhed med have lige op til skoven, gør skam heller ikke noget dårligt for stemningen.
“Når jeg befinder mig i min have, er det som at være i sommerhus, faktisk som at være på ferie hver dag – så kan man jo ikke ønske sig det bedre. Vi er også meget heldige at vi bor lige ud til skoven, hvor der er helt stille. Man kan høre vinden i træerne og der er bare en rigtig dejlig stemning her”.

Vender vi tilbage til de hjemmegjorte møbler, har de alle fået farven sort, hvilket ikke er en særegen farve i hjemmet her. Egentlig er der ikke megen plads til farver på de 115 kvm. Lotte sværger til sort, hvid og sølv, og lader sjældent andre farver få plads i de lyse gemakker. Dog har hun en svaghed for blå, som er den gennemgående farve, der hvor farve skal til. “I køkkenet er jeg rigtig glad for det lyseblå, men også i det hele taget det blålige, som for mig at se er nordisk, hvilket jeg godt kan lide. Der er både lidt svensk landidyl over det og så giver det blå mig en god fornemmelse. Vores hus er også et blåt træhus”.
Flettede materialer og zink, som tenderer mod det industrielle, er ligeledes noget af det, som Lotte sværger til når hun indretter, da de elementer sammen giver et rigtig godt miks.

DSC_2137DSC_2023DSC_1903DSC_1897LT_8DSC_1909-2DSC_2229DSC_1916DSC_1924LT_5DSC_1896DSC_1925

Fem hurtige om indretning
Dine inspirationskilder til indretning?
“Boligblogs, magasiner, diverse programmer i fjernsynet eller hvor end jeg lige ser noget på min vej. Jeg tager ofte billeder af de ting jeg ser og river billeder ud af blade, hvis jeg støder på en god idé”.

Hvad lægger du mærke til i andres hjem?
“Jeg har rigtig meget brug for at øjet kan finde ro og at der er god balance i indretningen. Der må helst ikke være for meget forvirring for øjnene”.

Hvad er dit nyeste køb?
“Spejlet i stuen, som er købt på loppemarked for 70 kr.”.

Hvad er dit næste køb?
“Det bliver nok nye sengelamper. Jeg kunne godt tænke mig nogle, som jeg så for flere år siden hos en bekendt. Hende mødte jeg tilfældigt på et loppemarked for nyligt, hvor jeg fik spurgt ind til lamperne og hun havde dem ikke hængende længere, så jeg håber hun ringer når hun finder dem. Ellers drømmer jeg om BL5 væglamperne i sort, fra Bestlite”.

Har du et godt indretningsråd?
“Der skal være ro omkring indretningen, da det er der man skal slappe af”.

DSC_1959LT_4DSC_1940Tip: Byg en hems på børneværelset eller kontoret, hvis rummene er til kip, og udnyt ligesom familien her, den ekstra gulvplads der frigives.
DSC_2202DSC_2222LT_2DSC_1998-2LT_7Tip: Byg dine egne havemøbler, hvor du både sparer penge og får dem lige præcis i de mål og farver som du ønsker. 

Er du nysgerrig efter mere af BLAA NORD? Følg bloggen på Bloglovin, Facebook og Instagram.

Posted in: Boliginspiration, Boligreportager

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *